Türk Devletleri ekonomik iş birliği için OSTİM’de buluştu

Ekleme Tarihi 24.05.2024

Türk Devletleri ekonomik iş birliği için OSTİM’de buluştu
Diplomatik Misyon Buluşmaları Türk Devletleri Toplantısı OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörlüğü’nün organizasyonunda Türk Devletleri Teşkilatının destekleriyle OSTİM’de gerçekleştirildi.
Diplomatik misyon buluşmaları modeliyle ilk kez düzenlenen programda; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Macaristan ve Türkmenistan’ın diplomatik misyon temsilcileri, ticari ve askeri ataşeleri OSTİM’li iş insanlarıyla bir araya gelerek iş birliği ve yatırım fırsatlarını görüştü.
Programın açılışında konuşan OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM olarak Türk Dünyası ile iş birliklerini başlattıklarını ifade etti. Özbekistan da ismi OSTİM olan bir Organize Sanayi Bölgesi inşaa ettiklerini dile getiren Aydın, “Bunu diğer ülkelere yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Gönlümüz Türk devletleriyle beraber. Bu dostluğu bugün yeni ticari ortaklıklarla pekiştirme amacındayız. Sadece 'dostuz, kardeşiz' demek yetmiyor. Bunun için dolduracağız. İş birlikleri ve ticaretle bu ilişkileri bereketlendirmek istiyoruz." mesajını verdi.
Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, programa çevrimiçi katıldı. Türk Dünyasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine önem verdiklerini ifade eden Kocaman, “Küçük ve orta ölçekli sanayinin geliştiği ve ekonomik çeşitliliği sağladığı bir Türk dünyası hayal ediyoruz. Bu bakımdan OSTİM’e çok iş düşüyor. Özbekistan’daki çalışmaları çok kıymetli biz teşkilat olarak yakın çalışmak istiyoruz.” dedi.
T. C. Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Prof. Dr. Aygün Attar, birlik modelinin ekonomik iş birliği üzerinden gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yaptı. Attar, “Zaman kaybetmeden Türk Devletleri Teşkilatı’nın içini doldurmak için ekonomik iş birlikleri gerçekleştirilmelidir. Güzel bir çalışmayı başlatmış olan OSTİM’e teşekkür ederim. Bu faaliyetleri destekleyen OSTİM Yönetim Kurulu’na ve Başkanı Sayın Orhan Aydın’a teşekkür ederim.” dedi.
OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek de Turan Birliği için ekonomik iş birliğinin önemine dikkat çekti. Yülek, “Belli somut temalar üzerinden bu ilişkilerin gelişmesi gerekiyor. Ticaret ve yatırım başta geliyor.” değerlendirmesini yaptı. #Türkdevletleri #OSTİM #BizBirlikteDahaGüçlüyüz

İlgili Görseller